Krigsfilmer

70tallet var ett stort 10 år for krigsfilmer. Dette er gjerne filmer som holder seg godt i kvalitet selv 50 år etter. Mange av dem hadde store budsjetter og de kunne plukke fra øverste hylle både når det gjaldt regissører og skuespillere og de hadde råd til skikkelige spesialeffekter, lyd og musikk. Dessuten var historiene sterke, flere var bygget på bestselgere fra bokhandelen og/eller historier fra virkeligheten.

Det

Her er 10 favoritter, tilfeldig rekkefølge

MAS*H med handling fra Korea krigen. Alene fortjener den kanskje ikke en plass på en topp 10-liste, men jeg tar den med fordi den la grunnlaget for en tv-serie som fremdeles holder mål over 50 år etter innspillingen av første sesong. Merk at filmen er “mørkere” både når det gjelder humor, språk og beskrivelse av krigens grusomheter. Mens tv-serien er mer “familievennlig” og også tilpasset annonsørene som annonserte før og etter episodene. Flere karakterer går igjen både i filmen og serien, men det er bare Gary Burghoff som spilte Radar O’Reilly i begge deler.


Filmen Patton handler om den amerikanske generalen George S. Patton og hans militære bedrifter under andre verdenskrig.

Filmen starter med at Patton blir sendt til Nord-Afrika for å ta over det amerikanske 2. korps, som har lidd store nederlag mot den tyske generalen Erwin Rommel og hans Afrika-korps.

Patton innfører strenge regler og hard trening for å gjenopprette disiplin og moral i korpset. Han får også med seg sin venn og kollega Omar N. Bradley som sin nestkommanderende. Sammen leder de 2. korps til en avgjørende seier over Rommels 10. panserdivisjon ved El Guettar. 


Ørnen har Landet, The Eagle has Landed En gruppe nazister planlegger å kidnappe og drepe Winston Churchill mens han hviler ut et hemmelig sted på den engelske landsbygda.

En film med mange kjente skuespillere, bla.a. Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall.Publisert

i

av

Stikkord: